Perth Museum & Art Gallery

In dit museum opstellingen over de geschiedenis en de natuur van Perth en haar directe omgeving. Er zijn ook wisselende exposities.

Maar de kunst begon buiten al.

In het museum ook deze galerij met schilderijen van gezichten op Perth. En hoofden gemaakt door lokale kunstenaars of naar het hoofd van bekende Perthites.

Een fijne verrassing was de tijdelijke expositie. Een collectief van vier Schotse fotografen werkt aan projecten om de complexe veranderingen in het historische en het hedendaagse Schotland te documenteren.

Zo onderzocht Stephen McLaren de rol van Schotland in de slavernij en de sporen die daarvan nog altijd zichtbaar zijn. Er waren Schotten eigenaren van plantages. Er waren Schotten die de handelden in de ruwe katoen die deze opleverden. En er waren Schotten die hun schepen vol met Afrikanen naar het nieuwe land terugstuurden.

En zij werden er allen steenrijk van.

McLaren fotografeerde op de Bahama’s de sporen van de koloniale overheersing en in Edinburgh de kapitale woningen die van het verdiende geld gebouwd werden. Voor mij de beste van de vier series.

We aten Cullen skink en Lamb’s broth* met sandwiches en koffie en thee in Effies of Perth. Meer tearoom kan een tearoom niet zijn.

*Cullen skink is een dikke Schotse soep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen en uien. Lamb’s broth is ook een dikke soep met aardappelen en groenten, maar dan op basis van bouillon van lamsvlees.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s