Linlithgow

Vrijdag was Karin, Linda’s vriendin van de middelbare school nog, aangekomen. Maandag was het alweer tijd om te gaan.

Omdat ze pas aan het eind van de middag vloog was er nog even tijd om te winkelen. In het overdekte winkelcentrum Thistles in Stirling was het lekker droog.

Mijn wandeling ging via Park Avenue naar King’s Park. Deze buurt is zo’n beetje het Oud-Zuid van Stirling. Er staan prachtige oude woningen, middenin de stad, terwijl de omgeving juist landelijk aandoet.

Kings Park ligt aan de voet van de rots waar Stirling Castle op staat. Oorspronkelijk hoorde dit gebied ook bij het kasteel. Het werd gebruikt voor de jacht.

Gietijzeren drinkfontein bij de ingang van Kings Park, Stirling

Nu wandelen er mensen in Kings Park, ligt er een golfbaan en wordt het af en toe gebruikt voor evenementen.

We zetten Karin af op Edinburgh Airport.

Op zoek naar een kop thee en koffie kwamen we in Linlithgow uit en wel in deze coffee shop die op het menu met trots vermeldt dat ze sinds 1972 bestaat. Het is in ieder geval een verklaring voor de wonderlijke inrichting.

De naam is voor ons Hollanders zelfs nog raarder. Maar in het Schots is ‘neuk’ gewoon ‘hoek’.

Linlithgow is vooral bekend door het overdadige renaissancepaleis dat daar in meerdere fasen is gebouwd door de Stewarddynastie. Mary, Queen of Scots is hier zelfs geboren. Het ligt prachtig aan Linlithgow Loch en kijkt uit over de stad.

Eén van de torens kun je tot bovenaan beklimmen. Wat je een fantastisch uitzicht oplevert. Minder fijn voor mensen met hoogtevrees. Zeker als er een flinke bries staat.

Het paleis is in de 18e eeuw in verval geraakt en uiteindelijk uitgebrand. Daardoor is het nu aan de elementen overgeleverd.

Je kunt je goed voorstellen hoe de inrichting is geweest als je eerst in Stirling Castle bent geweest. Op dit informatiebord is zelfs een kamer uit dat laatste kasteel als tekening weergegeven. De kamers in Linlithgow Palace waren vermoedelijk in dezelfde stijl gedecoreerd.

Voor Outlanderfans zoals Linda hebben veel historische gebouwen in Schotland door die serie extra betekenis gekregen. Dit paleis figureerde als Wentworth Prison aan het einde van seizoen 1. Clair liep deze trap op, op zoek naar Jamie., die hier was opgesloten.

Niemand heeft Jamie hier zelf gezien overigens, verklaarde de oudere dame die ons de indeling van het paleis uitlegde met enige spijt in haar stem. Ook de gewelddadige scene die later in de episode volgde is in de studio opgenomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s