Gartmorn Dam

Deze week ben ik wat meer gaan werken. Het idee van ons verblijf hier was oorspronkelijk vooral van Schotland genieten. Later kwam daar het besef bij dat als ik meer van afstand zou kunnen werken, we dit vaker zouden kunnen doen (maar waarschijnlijk wel minder lang …).

Op mijn zakelijke blog schreef ik er inmiddels dit artikel over. Ik kreeg er veel leuke reacties op.

Gisteren had Linda weer paardrijles. Ik probeer dan steeds een korte wandeling in de buurt te vinden. Gisteren was dat het rondje om het meer bij de Gartmorn Dam.

Ik had de wandeling dinsdag al gezien, maar toen alleen koffie gedronken. Waar? In de coffee shop bij het visitor’s centre. Die heet (heel leuk, let op): Dam Good Coffee.

Pas aan het eind van de wandeling kwam ik bij de plaats van de dam. Het lijkt me trouwens dat dit niet de originele is. Maar hij is wel goed in water tegenhouden.

Het meer ligt in een gebied waar vroeger veel mijnen lagen. Het is een stuwmeer dat is ontstaan toen men waterkracht ging gebruiken om de Sauchie mijnen leeg te pompen. Op driekwart van de wandeling keek ik terug op een boerderij waar ik eerder langs was gelopen.

Inmiddels heeft de natuur het gebied terugveroverd. De laatste mijnen sloten in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit zijn de ruïnes van de Sheriffyards kolenmijn. De route van het spoorlijntje waarover de kolen werden vervoerd is nu het voetpad.

‘s Avonds na de training van de Dunblane Runners snel naar The Tappit Hen, de pub tegenover de kathedraal, voor de halve finale van de Nations League. Nederland won met 3-1 van Engeland en speelt zondag de finale tegen Portugal.

Een Tappit Hen is trouwens de Schotse naam voor een grote schenkkan.

De tip dat je hier de wedstrijd kon kijken kreeg ik eerder van Don, één van de renners van mijn club. Voor de zekerheid had ik gevraagd of ik zou kunnen juichen voor Nederland. Ja, had hij gezegd, je zult daar geen Schotten zien die voor Engeland zijn, want die bestaan niet.

Er waren trouwens wel Engelsen.

Het is niet tot ongeregelheden gekomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s