Culross

Culross is een ‘Royal Burgh’. Het kreeg van de koning zelf het recht handel met het buitenland te drijven. De industriële revolutie bracht het rijkdom in de vorm van een kolenmijn. Nou ja, het bracht de eigenaar daarvan rijkdom – de kompels hadden slecht betaald werk dat ook nog eens levensgevaarlijk was.

Nu is het een slaperig dorp met enkele honderden inwoners. Toch is het uniek. Want het is in zijn geheel gerestaureerd door de National Trust of Scotland. Denk de auto’s weg en je waant je in de middeleeuwen.

Dit okerkleurige huis wordt ‘paleis’ genoemd en was van de man die zo rijk werd met het zwarte goud. Het staat prominent in het boekje met Outlanderlocaties. Zowel buiten als binnen zijn veel scenes opgenomen.

Het paleis is te bezichtigen. Het geeft een heel goed idee hoe men leefde in de 19e eeuw. Tenminste, als je veel geld had dan.

Achter het huis ligt een prachtige tuin. Er worden groenten, kruiden en fruit gekweekt. En op de hogere verdiepingen kleurige bloemen en fijne zitjes.

Verderop in het stadje staat het Mercat Cross. Dat staat in veel dorpen en steden nog ergens op een centraal plein. Het markeert de plek waar het toegestaan is waar te verkopen – en waar de markt dus plaats vond.

Deze is getooid met een eenhoorn. Dat mythische dier is één van de symbolen en het nationale dier van Schotland. Van de eenhoorn wordt gedacht dat het de natuurlijke vijand is van de leeuw. En de leeuw is weer het symbool van Engeland, vandaar.

Culross ligt aan de Firth of Forth – het water waaraan ook Edinburgh ligt – maar dan aan de noordkant. We volgden de kust verder naar het oosten. Bij Kinghorn – precies tegenover de Schotse hoofdstad – buigt de kustlijn scherp af naar het noorden.

In de zeearm ligt het eiland Inchkeit. Zijn strategische ligging maakt het geschikt voor verdedigingswerken en een vuurtoren.

Draai je je om, dan zie je deze typisch Britse vakantielocatie. Tegen de rotskust aangeplakt ligt dit caravanpark.

Kinghorn doet een beroep op je vermogen afval op te ruimen door deze pickers ter beschikking te stellen en een instructie voor als je die nog nooit hebt gebruikt:

  • Step 1. Take a picker, gloves & bag.
  • Step 2. Pick up some litter.
  • Step 3. Put bag in the bin.
  • Step 4. Return your picker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s