Ons tuintje

Van de praktische problemen was vandaag ook het tweede opgelost, zo bleek. We hebben weer verwarming en warm water.

Om even te laten zien hoe dat werkt in The Mill House. Dit is een olietank, waar je ongeveer 1.300 liter in kwijt kunt. Hij ligt een beetje verscholen aan de stille kant van het huis.

Voor het bestellen van de olie zijn we zelf verantwoordelijk. De enige manier om te weten hoeveel er nog in zit is met een bamboestokje te peilen.

Dat kan vast slimmer, maar ze zijn hier op de farm niet zo van technische snufjes en dit werkt ook (vinden ze).

De ketel staat ook in een metalen huisje buiten het huis, vlak bij die tank. Hij loopt op kerosine.

Nadat het er dinsdag op leek dat ik te laat was met bestellen (er stond nog zo’n 15 cm in de tank), heb ik het oliebedrijf gebeld. Dat betekent: een account laten aanmaken, de bestelling compleet maken en vooruit betalen. Het geld doet er vervolgens een dag over om hier aan te komen, omdat we geen Britse bankrekening hebben. Goed dat ik daar achteraan belde – zo kon de olieman nog vrijdag komen.

Een aardige man die me van alles uitlegde over hoe zijn tankwagen werkte. Over het nieuwe computersysteem en over zijn drukke dagschema, dat best te doen is, als er maar niets tegenzit. Blijkbaar had hij ook wel zin in een praatje.

Oké, 750 liter kerosine aangeschaft. Volgende probleem: lucht in de leiding en een huisbaas die niet weet hoe dat op te lossen. Youtube erbij gehaald, inbussleutel gekocht en de pomp ontlucht. Nog geen succes. Morgen weer een dag, dacht ik toen het begon te regenen.

Maar vanmiddag keken we er samen nog een keer naar en bleek mijn actie van gisteren geslaagd: zowel de verwarming als de geiser doen het weer.

En het was prachtig weer. Onze huisbazin Jane is dan altijd in de weer in de tuin. Ze zaait allerlei plantjes in en heeft er daar vervolgens veel te veel van. Of wij wat wilden om tegen onze muur aan te zetten. Ik wiedde het onkruid tussen de kiezels op het terras vandaan. En Linda verpotte onze jongste aanwinsten.

Eerder al hebben we een bonenplant tegen het huis gezet. Door de afwisseling van zon en regen groeit alles prima. De bonenstaak hebben we dan ook verder moeten opbinden.

Heel georganiseerd ziet het er niet uit, denk je misschien, met al die andere bloemen eromheen. Kan zo zijn. Maar het is niet onze tuin, hè – dus lekker laten staan.

Jane kwam ook nog even uitleggen dat je de dode bloemknoppen er snel uit moet halen en dat de plantjes dan nog een keer bloeien.

De rest van de middag zaten we met een boek in de tuin. Aan de thee en de Irn Bru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s