The Aberfeldy and Kenmore hill circuit

Mijn broer Martin was een paar dagen te gast. Mooi om samen een tocht te maken gisteren.

Onderweg naar het startpunt van onze route was het nog even wachten op overstekende koeien.

We startten in het berkenbos in de Moness Glen. Het gaat direct vrij stijl omhoog, langs een aantal spectaculaire watervallen.

In de zomer van 1787 maakte Robert Burns – Schotlands nationale dichter – een reis door het noorden van Schotland. In Aberfeldy schreef hij overmand door inspiratie een gedicht.

Dat wordt op drie manieren herdacht. Op een bankje met uitzicht over de stroom zit een beeld van hem. Een plaquette geeft aan waar hij werkelijk zou hebben gezeten. En in één van de bruggetjes over de rivier is een strofe uit zijn lofzang gebeiteld:

‘The little birdies blythely sing

While o’er their heads the hazels hing,

Or lightly flit on wanton wing,

In the birks of Aberfeldy.’

Boven aangekomen gaat de tocht eerst langs een boerderij en vervolgens door een steeds ruiger wordend landschap. De laatste bui van de dag droeg aanmerkelijk bij aan de sfeer.

Hier zagen Linda en ik eerder de vallen voor padden. Al wandelend zie je ook de reden waarom padden worden gevangen. Om de zoveel meter ligt een platgereden soortgenoot.

Martin is een geo cacher. Geo caching is een soort schat zoeken. Door het oplossen van puzzels kom je achter de locatie van een door een ander achtergelaten ‘schat’. Heb je hem gevonden, dan log je je naam in de cache en als je thuis bent ook op de website.

Martin heeft in de tien jaar dat hij dat doet bijna 9.100 caches gevonden. Als het even kan pikt hij er elke dag een paar mee. Vandaag lagen er zes langs de route, die we allemaal vonden.

Dat betekende wel: af en toe van het pad af en wroeten in de grond. En voorbijgangers snappen dat niet altijd …

De terugweg is eerst een nieuw breed pad aangelegd om het rooien van bomen te faciliteren.

Even verderop sla je linksaf en loop je op een smal voetpad met uitzicht op Loch Tay en de vallei waarin de rivier de Tay richting Perth stroomt.

Het is dan steeds opnieuw een paar honderd meter stevig klimmen en vervolgens afdalen tot je uiteindelijk de Moness Glen bij Aberfeldy weer bereikt.


Meer over deze tocht vind je op deze webpagina. Deze website bevat een schat aan heel gevarieerde wandelingen. Je kunt de route in diverse formaten downloaden.

Meer weten van geo caching? Klik hier voor de officiële website.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s