Naar Zweinstein

Zoë was toevallig gelijk in Schotland met Martin, Patsy en Jessica. Die laatste drie waren al doorgereisd, maar aan het eind van hun vakantie weer dichter in de buurt.

Van ons. En van de Harry Pottertrein, de Jacobite Steam Train, die nog altijd een paar keer per dag van Fort William naar Mallaig rijdt en terug.

Voor Zoë was het de eerste kennismaking met het Schotse landschap. De foto is genomen bij Bridge of Orchy, waar we ook thee dronken in het enige plaatselijk hotel.

In Glenfinnan Station is een klein museum ingericht over de bouw en exploitatie van de lijn. Een oude treinwagon doet nu dienst als lunch- en tearoom.

Er is een wandelroute aangelegd naar drie uitzichtpunten op de rails. Vanaf het derde en laatste heb je ook uitzicht op de beroemde brug. Dit is best een hele klim.

Zit die erop, dan is het alleen nog wachten op DE trein.

Tijdens de wandeling terug …

… heb je een prachtig uitzicht op Glenfinnan.

Aan de meest landinwaards gelegen oever van Loch Shiel werd in 1815 een monument opgericht op de Jacobijnse opstand te herdenken. Het was hier dat Bonnie Prince Charlie, die net als zijn vader dacht recht te hebben op de Schotse en Engelse troon, de vlag van zijn dynastie rees.

Het was het begin van een campagne die hem en zijn leger van Highlanders ver in Engeland bracht. Uiteindelijk werd zijn leger in 1745 in de Schotse Hooglanden in de pan gehakt, waarna hij opnieuw naar Frankrijk vluchtte.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s