West Highland Way

Leuk dat ook Erwin, die hier vier dagen met Lois was, één dag een lange wandeling wilde maken. Een goed idee ook. Want dat is misschien wel de beste manier om het ruige landschap te ervaren.

Het leek me leuk om een stuk te lopen van de West Highland Way. Dit is de oudste en meest bekende lange afstandswandeling van Schotland. Hij loopt van Milngavie, net boven Glasgow in noordelijke richting naar Fort William. Elke etappe verlaat je meer de bewoonde wereld. De laatste loop je zelfs de hele dag in de natuur.

Vorig jaar liep ik de volledige route met Antoin en Marc. Voor de ene dag met Erwin had ik vooraf bedacht dat het misschien praktisch was uit te gaan van treinverbindingen. We liepen daarom van Crianlarich naar Bridge of Orchy – plaatsen die beide een treinstation hebben.

Anders dan vorig jaar juni was het niet best weer. Erwin had op mijn advies zijn regenjas meegenomen en heeft die bijna de hele tocht aangehad. Het had al enkele dagen fors geregend. De vele riviertjes waren vaak zo aangezwollen door het vele regenwater, dat we soms moeite moesten doen ze over te steken.

Vanuit Crianlarich klim je in westelijke richting om de route van het lange afstandspad te bereiken. We zakten direct weg in de door het water zachte ondergrond. En hadden de rest van de dag natte voeten …

Onderweg lazen we soms raadselachtige teksten. Over ponies met diabetes bijvoorbeeld: ‘Niet voeren, graag’.

En deze maakte ons niet veel geruster op een veilige aankomst:

Toen we het bos bij Tyndrum verlieten zagen we dit – ja wat is het eigenlijk. Imposant is dat eromheen tientallen kleine cairns waren gemaakt. We voegden allebei ons steentje toe.

In de Tyndrum Inn aten we een heerlijke lunch van pubfood: Steak and Ale Pie en Fish and Chips.

De route van Tyndrum naar Bridge of Orchy loopt door een in het begin smalle glen. En deelt die met een autoweg en de spoorlijn. Verderop wordt de vallei breder en loop je steeds hoger, tot je het enige en witte hotel van het dorpje ziet liggen.

En al die tijd loop je in geweldig Highlandlandschap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s