De vele gezichten van Glasgow (2)

Als je een paar dagen naar Schotland gaat en je zit een beetje in de buurt, dan zou ik altijd Edinburgh bezoeken. Het is echt een unieke stad.

Blijf je wat langer, dan zou ik zeker ook een dagje naar Glasgow gaan.

Het is de grootste stad van Schotland en heeft een groots industrieel verleden. In de stad zijn daar nog tal van sporen van over. Maar veel meer dan Edinburgh heeft Glasgow, ook in het centrum, nieuwe gebouwen.

Met Lois en Erwin waren we er op de laatste volledige dag dat ze bij ons te gast waren, vorige week dinsdag. Lois had vooraf haar Foursquare lijstje opgestuurd. Hadden we met het plannen maken mee rekening gehouden.

Maar de eerste stop was een keus van Linda.

De Kelvingrove Art Gallery and Museum heeft een brede verzameling historische artefacten en kunstvoorwerpen. Daarnaast heeft het ook een natuurhistorische afdeling.

Het is gehuisvest in een prachtig oud gebouw. In de centrale hal is een orgel gebouwd, waarop dagelijks een concert wordt gegeven.

Door de eclectische verzameling waan je je in A Night in the Museum. Soms zijn de combinaties wel curieus. Dat je een Spitfire ophangt begrijp ik. Dat legendarische jachtvliegtuig heeft misschien wel de Battle for Britain beslist.

Maar dat ophangen boven de hoofden van een giraf en een struisvogel creëert toch een dramatisch effect dat je niet wilt. Arme beesten.

Het mooie van zo’n museum is dat ieder zijns/haars weegs kan gaan en toch iets van zijn/haar gading vindt. Voor Linda was dat: Schotse geschiedenis en natuurhistorie. Voor mij: de schildersgroep The Glasgow Boys en Schots design.

In één van de zijhallen op de ground floor hing dit intrigerend kunstwerk. Ik kon er geen onderschrift bij vinden. Dat zou helpen, vind je niet?

Wel op Lois’ lijstje stond The Tramway. Een museum voor hedendaagse kunst in een oude fabriekshal in een rafelige wijk buiten het centrum.

Waarom?

Hier heeft Nick Cave zijn installatie Until gerealiseerd. Een kunstwerk waar je doorheen kunt lopen. ‘… a space where alluring kinetics and sumptuous materiality gives way to stark images, referencing complex issues of gun violence, racial profiling and gender politics that currently divide the United States of America, and the extension of these matters in communities around the world’, staat op de website.

Heel indrukwekkend. Dat wel. En ook iets om over na te praten. Want wat draagt het bij aan het thema dat het aan de orde stelt? Is dat genoeg? (En zo meer.)

We gingen niet weg voordat Erwin in de printshop – de afdeling kunstparticipatie zeg maar – een letter had gemaakt.

Goed dat we daarna nog even de stad ingingen.

Want het was hier waar Erwin zijn wand vond.

O nee, andersom natuurlijk!

Harry Potter is nog altijd heel populair. En komt natuurlijk uit Schotland. Er zijn overal winkels waar je toverspullen kunt kopen.

We sloten af in The Gannet. een gastro pub met een eigentijds en geweldig menu voor fijnproevers van Schotse gerechten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s