Stirling Photography Festival

In Stirling, op een kwartier rijden van ons huis, wordt elk jaar een fotofestival gehouden. Er zijn tentoonstellingen, er is een wedstrijd en er zijn lezingen en workshops.

Linda en ik bezochten de lezing ‘Celtic Connections’. Eén fotograaf uit Noord-Ierland, één uit Schotland en één uit Wales vertelden over hun manier van werken en toonden beelden die daarvan het gevolg zijn.

PhD

Het niveau van de lezingen was heel verschillend.

Twee van de fotografen waren van PhD niveau. Dat betekent met een universitaire graad in je achterzak onderzoek doen naar beeld èn daar met je eigen werk een perspectief aan toevoegen.

Er werd afgetrapt door John Patton. Deze ‘amateur’ – hij zei het zelf tijdens zijn inleiding – is van oorsprong Noord-Iers. Hij heeft zijn leven lang Engels gedoceerd, over de hele wereld, waaronder in Schotland. Daarbij fotografeerde hij altijd.

John’s nieuwste liefde is natuurfotografie. Eerder maakte hij ook fotorapportages, die hij monteert als documentaire, compleet met tekst en muziek.

Visueel dialect

Ellie Hopkins is in Wales geboren, maar verhuisde verschillende keren tijdens haar leven naar heel andere plekken. Ze is geïntrigeerd door de vraag of een streek of land een visueel dialect kan hebben. Of je aan fotografie kunt zien waar het vandaan komt.

Ze studeerde niet zo heel lang geleden af aan de Glasgow School of Arts. En reisde daarvoor terug naar Wales om die paar eerste jaren van haar jeugd dat ze daar woonde, te reconstrueren.

In deze video vertelt ze daar iets meer over:

Voor haar PhD onderzoekt ze Welshe fotografie. Mooi overzicht van documentair werk.

En in de tussentijd raakte ze een paar fijne issues. Zoals de vraag: Is fotografie wetenschap of kunst? (Allebei natuurlijk. Dat is het mooie ook.)

Voor meer werk (zoals dat hieronder) zou ik zeker even op har website kijken: http://www.Elliehopkinsphoto.com

Collodium type

Alex Boyd werkt al wat langer als fotograaf. En ook hij combineert op een heel unieke manier onderzoek en beeld maken.

Hij leefde zich in de eerste fotografen in en experimenteerde met collodium type. Door een kleverige lichtgevoelige stof op een glasplaat aan te brengen en te belichting en te ontwikkelen ontstaat een beeld.

Een typisch analoge techniek zul je zeggen. Maar deze stof is nog eens zo instabiel dat je zodra je hem bereid hebt direct de foto moet maken en hem vervolgens moet ontwikkelen. Je moet dus met een enorme platencamera op stap. En met een mini-donkere kamer om het hele procedé op locatie te kunnen uitvoeren.

De foto’s die je ermee maakt hebben ook allerlei ‘artefacten’ doordat het spul niet gelijk verdeeld is. Hij maakte er prachtige foto’s mee van Schotse landschappen. De techniek draagt ook prachtig bij aan de sfeer.

Voor zijn laatste projecten reisde hij ook naar afgelegen plekken om in beeld te brengen hoe mensen daar leven.

Ook van Alex Boyd vind je meer werk op zijn website. En ook dat is een hele dikke aanrader: http://www.alexboyd.co.uk

Mooi beeld, gepassioneerde mensen en af en toe een lekker filosofisch vraagstuk. Het was een mooie middag in de Toolbooth in Stirling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s