Golf | Tarantino | Whisky

Frank en Niels waren te gast voor een weekendje golfen en andere mannendingen. Ze kwamen vrijdagavond per trein aan op Dunblane station.

Crieff

Mijn idee vooraf was elke dag een andere baan spelen. En dan een beetje spectaculaire. Voor zaterdag had ik de 9 holes Dornock course van de Crieff golf club gereserveerd. We speelden hem twee keer.

Een mooie heuvelachtige baan. En zoals je ziet troffen we het enorm met het weer. Hier slaat Frank af op de 7e.

We reden op de terugweg langs de Tullibardine distillery die 5 minuten rijden bij ons vandaan ligt. Helaas waren alle tours al volgeboekt. Dat zouden we elders goedmaken. Deze distillery maakte in ieder geval wel een heel mooi plaatje.

In plaats daarvan liepen we een rondje door Dublane. Frank tennist en moest daarom op de foto met de postbus aan de Highstreet die ter ere van de gouden medaille van Andy Murray op de Olympische spelen van 2012 door British Mail goud is geverfd.

(Geloof me: hij is niet de enige.)

De nieuwe Quentin Tarantinofilm is net uit. De mannen hadden vrijdagavond al enthousiast gereageerd, toen ik voorstelde daarnaartoe te gaan.

Nummer 7 en 8 van deze regisseur zag ik met Erwin, maar hij was jammer genoeg net te vroeg vertrokken om ook deze première samen mee te maken.

Muthill

Zondag had ik gerekend op de golfbaan van Killin. Maar er bleek een toernooi aan de gang. We reden daarom maar gewoon richting noorden – ik met een lijstje van golfbanen in die richting in mijn hoofd.

In Muthill konden we direct starten. Er was één ander tweetal net aan het afslaan. Verder hadden we de baan voor onszelf.

Een oude heer verzocht ons 20 pond per persoon te betalen en riep de hulp van de kantinejuf in toen het op pinnen aankwam. Hij liep nog even met ons mee om ons de eerste afslagplaats te wijzen.

En wenste ons toen een droge ronde toe en maakte rechtsomkeert. Het begon langzaam te regenen.

Het is de volle 18 holes misschien een tiende van de tijd droog geweest. De regen kwam op geen moment met bakken uit de hemel, maar uiteindelijk waren we toch wat doorweekt.

Typisch Schots is dan weer wel, dat af en toe de zon doorkwam en het zomaar een mooie dag leek.

Muthill is echt een dorpsbaan. Op een betrekkelijk klein terrein zijn 9 holes ingepast die elkaar soms overlappen. Als je die voor de tweede keer speelt sla je op elke hole op een aparte tee af – op de ’18e’ zelfs over de green van de ’17e’ heen.

Dat dorpse maakt het knus en gemoedelijk. Toen wij de 18 holes hadden volgemaakt waren alle auto’s van het parkeerterrein verdwenen. Maar men had wel de deur van de kleedkamer en van het ‘clubhuis’ voor ons open gelaten, waar we zelf koffie konden maken.

Je ziet in alles ook zorg voor de baan terug.

Als je wilt spelen kan dat ook als niemand aanwezig is. Je stopt de greenfee dan gewoon in de honesty box.

Wespen

In de tussentijd hadden we geen vermoeden van de overlast die Linda thuis onderging. We hadden al langer regelmatig wespen in huis – ook als we de deuren en ramen gewoon dicht hadden. Zouden we een wespennest in huis hebben?

Ze stuurde me een foto om te laten zien dat er echt wat moest gebeuren. Ze is nu drie keer geprikt en krijgt daar een heel nare allergische reactie van.

Het verdelgen van het nest heeft Jane ‘s avonds nog geregeld (wij zaten in het restaurant). We moeten erop rekenen dat er nog een week dizzy (want vergiftigde) wespen door het huis dwalen.

We zijn inmiddels zelf in de (afgesloten) logeerkamer gaan slapen omdat onze mezzanine niet veilig is. Toen we gisteren aan het eind van de dag thuis kwamen vonden we zo’n 35 dode en halfdode wespen in huis.

Linda heeft inmiddels medicijnen om de ontsteking te bestrijden, waarvoor we zonet in het medical center zijn geweest.

Whisky

Terwijl Jane met de verdelging in de weer was, reden wij drieën naar de Deanston distillery waar nog plaats was in de tour.

Bij het proeven werd Niels duidelijk dat whisky nog altijd niet zo aan hem besteed is. Frank mocht alles opdrinken en kreeg de smaak te pakken.

‘s Avonds heerlijk gegeten in de Riverside Inn. Leuke plek om ‘s te gaan eten als je in de buurt bent.

Alva

Maandag zouden Frank en Niels alweer terugvliegen. Aan het eind van de middag. Dus nog tijd voor een rondje golf. Linda liep mee.

Na het ontbijt in Tilly Tearoom reden we naar Alva. Ook hier een 9 holes golfbaan op een compact stuk grond aan de rand van het dorp. Aan de noordkant de Ochill hills.

En ook hier een geïmproviseerd clubhuis, meer een barak eigenlijk. Maar ook een heel uitdagende en mooi gelegen golfbaan, perfect groen (door het vele regenen van de laatste weken) en in heel goede conditie gehouden.

Het clubhuis was dicht, wat ik wel had verwacht op de maandag, maar er reden twee maaiers rond. Degene die naar me toe kwam herkende me nog: ‘You have been here before, haven’t you?’

De golfbaan van Alva is nog wat uitdagender dan de vorige twee. Zo sla je op de derde en vijfde hole af over een kleine kloof waar een riviertje doorheen stroomt. Maak je daar een misslag dan ben je zeker je bal kwijt. (Het overkwam ons alle drie een keer …)

We konden helaas de 18 holes niet vol maken maar hebben er in perfect Schots zomerweer toch 15 gespeeld.

Daarna was het: doorrijden en Frank en Niels afzetten bij het vliegveld.

Het was best vermoeiend maar ook heel leuk om zo drie dagen met golf bezig te zijn. Met mannen die dat ook graag doen. In het land waar het spelletje is ontstaan. En op banen die er in alle rust en gemoedelijkheid er gewoon liggen om elke dag ook die paar amateurs uit Holland een fijne dag te bezorgen.

— Update —

In het kader van full disclosure hieronder onze scorekaarten. Zoals je ziet maken we ook wel eens een par. Dat zijn de holes die je je als amateur blijft herinneren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s