Van de Tay naar de Tummel

Op dag twee van onze kleine Rob Roytocht, liepen Matthijs en ik vandaag van Aberfeldy naar Pitlochry. De eerste plaats ligt aan de rivier de Tay, de tweede aan de Tummel.

We begonnen met een stevig ontbijt. Waar Matthijs niets van over liet. (Ja, je ziet het goed: met black pudding, potato scone en haggis.)

Vanuit Aberfeldy volgden we eerst de Rivier Tay. Die sowieso vrij snel stroomt maar nu door de vele regen deze zomer ook heel hoog staat.

Na een kilometer of acht steek je de rivier over een begint de klim van zo’n 280 m richting Pitlochry.

De vele regen leidt er ook toe dat wandelpaden beekjes worden, of op vlakke stukken modderpoelen. Matthijs noemt dat: vloeibare weg.

Het is een heldendaad om met droge voeten boven te komen.

Kijk je terug dan zie je het dal waarin de Tay stroomt.

Aan de andere kant zie dan al snel Pitlochry liggen, dat ligt aan de River Tummel. Die is hier ingedamd. Het was het eerste grote project in deze regio om uit waterkracht elektriciteit op te wekken.

Naast de dam ligt een zalmentrap.

We staken over de dam de rivier over en liepen door het dorp naar de Blair Atholl Distillery. We waren net op tijd voor de tour van half vier.

Meer dan 99% van de whiskyproductie van Blair Atholl is bestemd voor blended whiskies – die nog altijd met 90% het grootste deel van de Schotse whiskyproductie vormen. Die whisky rijpt in oude bourbonvaten.

Een heel klein aandeel van de spirit, het product van het destillatieproces, rijpt in oude sherryvaten. En vormt na twaalf jaar de basis van de Blair Atholl single malt whisky – zacht, zoet en opvallend kruidig.

We slapen vandaag in het plaatselijke backpackershotel. Morgen loopt Zoë met ons mee op onze laatste etappe, naar Blair Atholl.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s