Ben Lomond

Leendert en Janneke zijn te gast dit weekend. Ze kwamen vanochtend aan op Edinburgh Airport.

Er was dus alle ruimte om met Schotland kennis te maken vandaag. Met alle plannen voor morgen en zondag was de beste keuze een lange wandeling te maken.

Op mijn lijstje stond nog één van de ‘Munroes’ te beklimmen – dat zijn de 282 Schotse bergen met een top boven de 3.000 feet. Eén van de meest toegankelijke daarvan is Ben Lomond en dat werd ‘m dus.

De wandeling naar de top en terug is niet uitgesproken lang – zo’n 12 km – en het mooie is dat je een rondje loopt en dus op de heen- en de terugweg andere dingen ziet.

Maar hij is wel 974 m hoog. Dus vanaf het begin gaat het voetpad vrij steil omhoog en dat verandert eigenlijk niet voordat je op de top bent.

Ondertussen heb je wel regelmatig mooi zicht op de in vooral het begin nog heel imposante top waarnaar je onderweg bent.

En als je omkijkt ook naar Loch Lomond, dat steeds achter je te zien is.

Op de top was het koud en waaide het hard. Maar natuurlijk neemt iedereen de tijd om zijn foto te laten nemen. Deze jongen was alleen en Janneke maakte er één van hem.

En hij maakte er één van ons.

Net onder de top, uit de wind en in de zon, aten we onze meebrachte lunch. Daarna was het via de andere weg weer afdalen.

De weg terug is een af en toe heel steile klim. Vooral in het begin.

Onderweg zie je goed hoe de berg het water vasthoudt en langzaam prijsgeeft. Het pad is wel heel goed onderhouden en in natte gebieden zijn stapstenen geplaatst.

In het laatste deel loop je Loch Lomond weer tegemoet, waardoor je steeds een fantastisch uitzicht hebt en naarmate je daalt steeds meer details gaat zien.

Het was een mooie wandeling. Maar het het was ook weer heel fijn veilig beneden te zijn.

We reden door naar huis, waar Linda heerlijke Cullen Skink had gemaakt en een stew van rundvlees in bier. Die smaken altijd al goed, maar zeker na deze fantastische klim.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s