Pressure cooker

Nu we bijna vijf maanden in Schotland wonen kunnen we je als bezoeker natuurlijk snel wegwijs maken in dit mooie land. Leendert ervoer dat ook zo. Hij noemde de drie dagen die hij met Janneke bij ons doorbracht een pressure cooker.

Vrijdag was voor de natuur. Zaterdag was voor de cultuur. Vandaag vulden we wat kleinere witte vlekken in.

Na een ontbijt in de deli in het centrum van Dunblane – Leendert waagde zich aan het full Scottish breakfast en kreeg het allemaal op – woonden we een kerkdienst bij in de kathedraal. Heel mooie koorzang en orgelmuziek. En we vielen op als nieuwe gezichten want werden direct na de service diverse keren aangesproken.

De Leighton Library in Dunblane kwam tot stand doordat de man die er zijn naam aan gaf eind 18e eeuw zijn boeken ter beschikking stelde van de stad. En er een gift van 100 pond bij deed om er een goed onderkomen voor te bouwen.

Het bestuur dat het gebouw realiseerde breidde de collectie uit en maakte het mogelijk de boeken te lenen. Dat gebouw bestaat nog steeds en was toevallig open in verband met de ‘open days’, een soort Schotse monumentendag.

Het pronkstuk van de verzameling is een eerste editie van The Wealth of Nations, die inmiddels zoveel waard is dat het niet meer veilig is hem op deze plaats te bewaren.

In de bibliotheek tonen vrijwilligers je graag elk ander boek dat je zou willen zien. We bekeken een correspondentiebundel van Erasmus, een Nederlands boek met psalmen in allerlei talen en een verzameling van gedichten van Robert Burns.

Waaronder het Adress to the Haggis dat elk jaar opnieuw over de hele wereld op 25 januari, zijn verjaardag, wordt voorgedragen voordat die Schotse specialiteit daadwerkelijk geserveerd wordt.

Als je bij Another Tilly Tearoom koffie of thee en gebak bestelt, staat al heel snel je hele tafel vol.

Next stop: een distilleerderij. Op nog geen 10 minuten rijden bij ons vandaan zit Tullibardine’s. We deden de tour.

We proefden.

En Leendert kocht een fles voor thuis.

Het fenomeen farm shop mag je als liefhebber van lekker eten niet aan je voorbij laten gaan. We reden langs Gloagburn’s – één van de leukste boerderijwinkels die we hier kennen.

Een van de highlanders die in de aanpalende weide stond te grazen vond dat het gras aan de andere kant van het hek toch lekkerder was. En zat er niet mee daarvoor dat hek een beetje te verplaatsen.

In Dublane dronken we een pint trakteerden Leendert en Janneke ons op een heerlijk Schots diner in de plaatselijke inn.

Een heel mooie afsluiting van drie fijne dagen samen.

De twee zijn inmiddels in Edinburgh aangekomen. Waar ze morgen nog een laatste dag doorbrengen voordat ze aan het eind van de dag naar huis vliegen.

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s