Tomnaverie Stone Circle

Het is voorlopig onze laatste week in Schotland. En we zijn ons er erg van bewust.

Sinds ons laatste bezoek plannen we onze dagen zo dat we nog een aantal laatste dingen van ons lijstje kunnen doen. De andere dagen genieten we zoveel mogelijk van gewoon in Schotland zijn. We rijden wat rond, bekijken lokale bezienswaardigheden en brengen een laatste bezoek aan plekken met mooie herinneringen.

Afgelopen dinsdag reden we daarom naar het noorden, maar dan meer in oostelijke richting. We stuurden aan op lunch in The Wee House of Glenshee Cafe, Shop & Visitor Centre.

We waren hier vaker. Het is een leuk winkeltje met tea room aan de A93 richting Braemar. Zeker even stoppen de volgende keer als je in de buurt bent.

We reden door naar Braemar – van de gathering inderdaad. Een mooi, heel afgelegen gebied.

Onderweg opvallend veel fazanten in het veld. En op de weg.

Dit gebied heet The Cairngorms – naar de hoogste berg in de regio. Aan de randen zie je heel goed de overgang tussen agrarisch gebied en de natuurlijke gebieden.

Bij Tomnaverie ligt een steencirkel. Die zie je overal in Schotland. Maar deze is zo bijzonder dat Historic Scotland er een beschermde site van heeft gemaakt. Aan de zuidwestkant ervan is een soort altaar gemaakt.

De cirkel ligt op een heuvel met uitzicht naar alle kanten. Het is een gebied waarin veel meer vondsten zijn gedaan. Men vermoedt dat je in de oudheid vanaf dit punt veel meer steencirkels hebt kunnen zien.

Volgens Historic Scotland is de steencirkel tot in de 16e eeuw regelmatig gebruikt voor ceremonies.

Waarschijnlijk heeft hij nog steeds betekenis voor mensen. Linda vond in het midden van de cirkel verschillende gekleurde steentjes. Die kunnen daar niet al duizenden (of honderden) jaren gelegen hebben.

We hebben ze na deze foto weer teruggelegd.

Net achter de top ligt op een afgesloten kaveltje een oude observatiebunker van het Royal Observer Corps. Gebouwd om bij een nucleaire aanval op Schotland in te schatten waar en hoe zwaar de inslagen van kernbommen waren.

Er zijn meer van zulke bunkers in het Verenigd Koninkrijk en sommige kun je ook bezoeken.

Maar deze niet. Op internet vond ik wel deze foto van hoe het er momenteel nog onder de grond uit zou zien. (Bron: https://www.subbrit.org.uk/sites/tarland-roc-post/ )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s