End of Summer Ball

We denken deze week nog regelmatig terug aan het End of Summer Ball waar we afgelopen zaterdag bij mochten zijn.

Op 13 maart 1996 schoot Thomas Hamilton op de lagere school van Dunblane 16 schoolkinderen en een leerkracht dood en pleegde vervolgens zelfmoord.

Het is nog steeds het meest dodelijke schietincident in Groot-Brittanië. In Dunblane wordt het drama op diverse plaatsen herdacht. (In deze post vertelde ik je al over het indrukwekkende monument dat in de kathedraal staat.)

Na het incident werd geld ingezameld voor de nabestaanden van de slachtoffers. Er kwamen giften uit de hele wereld binnen van nakomelingen van Schotse immigranten, die vaak nog een sterke verbondenheid met hun land van herkomst voelen.

Men besloot van een deel van dat geld een nieuw gemeenschapshuis te bouwen, het Dunblane Center. Dat draait nog steeds, maar moet het doen zonder overheidssubsidie. Eén van de manieren om geld in te zamelen is het End of Summer Ball, de fundraiser die elk jaar aan het eind van de zomer wordt georganiseerd.

Een bal. In het laatste weekend van onze periode hier. In een spa hotel uit de Victoriaanse tijd. Met als kledingvoorschrift black tie. Dat leek ons wel wat.

Linda vond een mooie jurk bij Debenham’s. Ik huurde mijn black tie outfit bij Slater’s.

Over de aanleiding raakten we aan de praat met de verkoper. Hij bleek zelf uit Dunblane te komen. Hij zat op de middelbare school en herinnert zich hoe een andere leerling de klas uitgestuurd werd. Toen hij het volgende lesuur het lokaal weer inkwam was hij lijkbleek en helemaal ontdaan. Hij had net gehoord wat er enkele straten verderop was voorgevallen.

(We hebben hem ook nog gevraagd of black tie in Schotland niet vooral kilt is. Zij adviseerden ons op zeker te spelen en voor de smoking te gaan. Uiteindelijk bleek ongeveer de helft van de mannen op het bal in kilt te zijn.)

We hebben een geweldige avond gehad.

We deelden onze tafel met wat bestuursleden van het center. Waarvan er één zelf een kind in het drama verloren had.

Er werd gedanst. Er was een loterij. Er was heerlijk eten. Van Nick Nairn (voor de kenners). En er werd Heads and Tails gespeeld.

En voor de loterij hadden ze Chick Young weten te strikken. Een bekende radiopresentator. Die wij natuurlijk niet kenden. Maar die het wat interessant vond dat er zelfs Hollanders bij hem aan tafel zaten.

We moesten op de foto.

Ja, alles bij elkaar een heel bijzondere avond en een mooie afsluiting van onze vijf maanden hier!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s