24 boeken

Op de laatste zaterdag ook maakte ik deze foto van alle boeken die ik las in de vijf maanden dat we in The Mill House verbleven.

Ben je ook een lezer? Dan vind je het misschien leuk te kijken wat ik zoal las?

Een paar boeken over Schotland.

 • Zo begon ik met A History of Scotland van Neil Oliver. Een boekje dat ik al eerder – namelijk vorig jaar, ook in Schotland – kocht, maar nog niet aan toegekomen was. De Schotse geschiedenis is bar ingewikkeld. Maar als je regelmatig historische plekken bezoekt en daar flarden van de historie meekrijgt, is het heel fijn ook het grote plaatje te kennen, heb ik gemerkt. Dit is een goed boek om mee te starten. Tenminste van prehistorie tot 19e eeuw. De laatste tweehonderd jaar wordt een beetje afgeraffeld.
 • Diezelfde Schotse geschiedenis wordt op een humoristische manier manier verteld in Horrible Histories, Bloody Scotland van Terry Deary. Het was het kadootje van mijn collega’s van het HB-café team Alkmaar. Herhaling helpt en humor ook. Zo wist ik al die verhalen nog eens beter te onthouden.
 • How to Read Scottish Buildings van Daniell MacCannell gaat over de Schotse architectuur. Na dit boek ging ik veel beter letten op bijvoorbeeld schoorstenen, de hoek van een zadeldak en of hoe ramen in een gevel zijn geplaatst. (Dat kunnen namelijk aanwijzingen zijn of een gebouw echt oud is. Door het gebruik van natuursteen en omdat je overal neogothiek ziet lijkt de rest dat ook, maar schijn bedriegt.)
 • In The Scottish Enlightenment beschrijft auteur Arthur Herman (zelf geen Schot) de invloed van Schotten als David Hume, Adam Smith en James Watt op de verlichting. Die is groot. Het moet een geweldige tijd geweest zijn en Herman beschrijft dat levendig. Met die kennis keek ik ook anders naar Edinburgh en Glasgow, de plaatsen waar dit vooral gebeurde.
 • In Scotland, The History of a Nation van David Ross shopte ik af en toe een beetje. Ik zocht af en toe iets op waar ik verder benieuwd naar was of wat ik tegenkwam op een bezoek aan een kasteel of zo. Het bevat heel veel informatie, maar het leest heel zakelijk en leent zich dus wat minder om het in één keer uit te lezen.
 • Oké, niet alleen Schots, maar wel een mooie aanvulling op de geschiedenissen hierboven. How to be a Victorian van Ruth Goodman beschrijft het dagelijks leven in de Victoriaanse tijd. Tot in het kleinste detail. Op basis van onderzoek en eigen experimenten. Ging The Scottish Enlightenment over het intellect, maatschappelijke structuren, kortom het grote geheel. In dit boek lees je hoe mensen opstonden, wat ze aan hadden en wat op tafel stond en hoe het daar kwam.
 • Begin september bezochten we met Zoë en Matthijs Rosslyn Chapel. In de book shop vond ik het curieuze The Book of Haram van Christopher Knight en Robert Lomas. Zij betogen dat de lichtrituelen van de prehistorische volken van West-Europa, via de Phoeniciërs, het Joodse volk en de kruisvaarders als vrijmetselarij voortleven. Waarheid of curieuze verdraaiing van feiten?

Literatuur. Uit Schotland.

 • Robert Burns is de nationale dichter, die je overal tegenkomt (bijvoorbeeld in het schrijversmuseum en op plekken waar hij geïnspireerd werd). Overal is een korte biografie van hem te koop, gebaseerd op een tekst van Gabriel Setoun. Heb je toch een beetje een beeld van het leven van de man.
 • Robert Louis Stevenson is één van die andere grote Schotse schrijvers. Ik had thuis nog Dr. Jeckyll and Mr. Hyde liggen. Het klassieke verhaal van de dokter die een drankje brouwt waarmee hij tijdelijk in zijn mindere zelf verandert. Deze bundel bevat ook het onfrisse verhaal over de handel in dode lichamen. Ooit common practice toen de medische wetenschap een vlucht nam en iedereen zelf wilde kijken hoe een lijf in elkaar zat.
 • In de korte spionageroman The 39 Steps van John Buchan wordt hoofdpersoon Richard Hannay aangezien voor de moordenaar van de man die het plan ontdekte hoe Duitsland stiekem Engeland binnen wil vallen. De achtervolging door de Schotse hooglanden leest heel leuk als je er zelf dichtbij zit.
 • Verwijzingen naar Harry Potter heb je overal in Schotland. Tijdens ons weekend in Nederland deden we met de hele familie de test tot welk van de houses van Hogwarth we behoren. Het mijne? Ravenclaw. Ik wilde graag nog ‘s Harry Potter in het Engels lezen. Laat er nu een Ravenclaw edition zijn van deel 1 tot en met 3. De eerste twee delen las ik in Schotland.
 • Golf in the Kingdom, waarin Michael Murphy beschrijft hoe een student op doorreis de golf pro Shivas Irons ontmoet en golf een spirituele ervaring wordt. Betoverend mooi.
 • Scottish Folk Tales was ook zo’n boekje om in te shoppen. Ik las af en toe een verhaal. De sprookjes en volksverhalen vond ik vrij uniek. En toch hebben ze zoals altijd universele boodschappen.

Een heel andere verhalen:

 • Van Matthijs kreeg ik eerder dit jaar Do Android Dream of Electric Sheep, de science fiction roman van Philip K. Dick waarop de cultfilm The Blade Runner is gebaseerd. Dat boekje stopte ik in mijn rugtas toen we drie etappes van de Rob Roy Way liepen. na het lopen even lekker chillen met een boek.
 • In Normal People schetst Sally Rooney de geschiedenis van een relatie. Connell en Marianne kennen elkaar op de middelbare school al. Hun relatie verandert drastisch als ze gaan studeren. Ook daarna komen ze elkaar steeds opnieuw weer tegen.

Mijn voornemen was om ook wat te werken in Schotland. Ik nam een hele stapel ongelezen boeken mee die ergens raken aan mijn vak en zakelijke interesses. Wat het voordeel had dat ik steeds veel keuze had welk ik als volgende zou lezen. Dat waren:

 • Daniel H. Pink – A Whole New Mind: wervelend geschreven pleidooi om naast onze linkerhersenen ook die aan de rechterkant (meer) te gebruiken. En praktische tips hoe daar mee te beginnen. Op mijn zakelijke website schreef ik er een boekbespreking. Je kunt het daar ook bestellen.
 • Max Tegmark: Life 3.0. Brede verkenning van hoe AI of kunstmatige intelligentie het hele universum kan en zal veranderen. Zoekt aansluiting bij filosofie en ethiek en verkent de grenzen die natuurwetten ook aan AI zal stellen. Zeer relevant en boeiend boek.
 • Robert Kegan & Lida Lahey: How the way we talk can change the way we work. In de taal die we gebruiken (en dus hoe we denken zou ik zeggen) beperken we onszelf. Kegan en Lahey deden er onderzoek naar, onderscheidden zeven taaldomeinen en geven per domein aan hoe je door je taal te veranderen je groeipotentieel vergroot.
 • Dr. Alan Watkins – Coherence. Breed onderzoek naar leiderschap. Belangrijk boek voor leiders. Ik werk momenteel aan de boekbespreking. Die verschijnt dan op mijn zakelijke site.
 • Mark van Vugt en Max Wildschut – Gezag. Deze auteurs vinden de drivers voor ons leiderschapsinstinct in de evolutiepsychologie. Dit is één van de beste leiderschapsboeken die ik heb gelezen en een must voor iedereen die een rol als leider vervult of ambieert. Dit is de link naar mijn boekbespreking.
 • Hans Rosling: Feitenkennis; 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt. Dit boek zal je beeld hoe het er voorstaat met de wereld sterk veranderen. Onderzoekt bovendien hoe komt dat ons beeld zo pertinent onjuist kan zijn. Met die wetenschap zul je sowieso anders naar de wereld gaan kijken.
 • Adam L. Penenberg: Play at Work. Een verzameling verhalen van bedrijven die middels baanbrekende ideeën, sterke oriëntatie op klant en maatschappij en veel experimenteren aansprekende producten maken. De rode draad is dat deze manier van werken als ‘spelen’ voelt en het heel leuk is om in zo’n omgeving te werken. Het boek biedt dat inzicht zelf niet echt en er is nauwelijks theoretische onderbouwing en synthese. Daarom: niet echt een aanrader.
 • Richard H. Thaler & Cass R. Sunstein: Nudge; Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness. Ik denk een must read als je je bezig houdt met de invloed die werkomgeving heeft op prestaties in bedrijven, met name innovatie.

In ons huisje in Schotland lagen Linda en ik soms urenlang te lezen. Lagen ja, want de banken in The Mill House waren niet voor iets anders gemaakt. We kwamen er soms alleen af om een blok hout in de kachel te gooien of een kop thee te zetten.

Deze boeken zullen voor mij verbonden blijven met onze fantastische tijd daar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s